GFB komanda 2014 09 04

Kaip sportuojant ir tinkamai valgant pasiekti įspūdingų rezultatų?

Sportas

Sveikai maitintis ir sportuoti nėra kažkoks išskirtinumas, tai – normalu. Taip kalba mūsų įmonėje dirbantis Tadas, kurio sveikais receptais jau dalinomės ankstesniuose įrašuose. Per dvejus metus Tadas pasiekė įspūdingų rezultatų ir nesustodamas tobulina savo mitybą, kūną bei mąstymą toliau. Apie pagrindinius jo pasirinktos sveikos gyvensenos principas Tadas pasakoja mums duotame interviu.

Kodėl ir kaip susidomėjai sveika mityba ir sportu?

Aš sveika mityba ne „susidomėjau“, aš ją tiesiog privalėjau atrasti, nes, jei nori pasiekti rezultatų gerindamas gyvenimo kokybę, turi suvokti skaudžią tiesą, kad kitaip neįmanoma. Domėtis sveika mityba vien dėl domėjimosi, tai įvardinti kaip pomėgį, neverta. Norint transformuoti savo kūną, tu privalai maitintis kitaip. Tam teks pamiršti visą tradicinę lietuvių virtuvę, greitą maistą, daryti kitaip, negu mokė mama, darželyje ar mokykloje.

Pakeitus įpročius pradžioje jautiesi sveikai besimaitinantis, bet paskui supranti, kad iš tiesų tu kaip tik normaliai valgai. O visi aplink tave – kalbant stipriau, žudosi.

Jei atvirai, pačioje pradžioje aš norėjau numesti svorį, transformuoti savo kūną. Tam pradžioje turėjo nutirpti visi susikaupę riebalai. O kai tai nutiko, pasidariau mažas, silpnas ir negražus. Paradoksas: kai būni storas, jautiesi negražus. O kai būni liesas – irgi jautiesi negražus. Tada ir supranti, kad norint užsiauginti raumenis reikia valgyti ir sportuoti. Maitintis reikia reguliariai ir itin kokybiškai. Taip pat suvoki, kad daug ko sau negali leisti, bet ne ta prasme, kad atsisakai, pvz. saldaus maisto. Valgai viską, tik laiku ir vietoje.

Kas buvo sunkiausia šiame procese?

Sunkiausia – socialiniai faktoriai. Kur nors eidamas tu žinai, jog kažko nevalgysi, kad negalėsi išgerti alaus. Bet paskui visa tai atperka savijauta, ypač vidinė. Po kurio laiko taip pripranti prie mitybos pokyčių, kad, pabandžius grįžti į senąsias vėžias, kūnas į tai labai prastai sureaguoja. „Pagirios“ nuo maisto man būna dvigubai sunkesnės negu nuo alkoholio. Cepelinai, suvalgyti kokioje nors populiarioje kavinėje, man pasibaigtų pykinimu ar pora dienų lovoje.

O kokie produktai ar patiekalai yra didžiausi „žudikai“?

Nėra konkrečių žudikų. Tiesiog visas, absoliučiai visas maistas, kurį patiekia viešojo maitinimo įstaigos yra blogas. Ypač tos kavinės, kurios siūlo dienos pietus. Pavalgyti pilnaverčius sveikus dienos pietus už 12-15 Lt kavinėje yra neįmanoma. O geruose, brangesniuose restoranuose maistas greičiausiai bus klasikinis. Vadinasi, kad ir ką valgysi, ten neišvengiamai bus sviesto, daug druskos. Tai būtų geras ir skanus maistas, bet toks maistas tikslams, kurių šiuo metu siekiu aš, netinka, jame per daug gyvulinių riebalų. Be to, kasdien taip valgyti nepavyktų, bus per brangu.

Kaip atrodo tavo tipinis dienos meniu?

Nėra vieno tipinio raciono, yra maitinimosi etapai. Pavyzdžiui, etapas, kai yra deginami riebalai. Terminas „numesti svorį“ man nepatinka. Kai meti svorį, tuomet galiausiai lieki kaulų maišas, apvilktas neaiškiu kūnu. Aš renkuosi tokį dalyką, kaip riebalų deginims. Šitam etapui yra vienokia mityba. Paskui seka masės fiksavimo ir masės auginimo etapai. Negaliu tiksliai išduoti, ką ir kaip valgau, bet kiekviename etape valgymas yra sąmoningas ir skaičiuojant. Skaičiuojama ne kalorijų skaičius, bet baltymai, angliavandeniai, riebalai.

Tarkim, šiandien pusryčiams valgiau 30 g avižinės košės. Košei perku arba avižų kruopas, arba avižų dribsnius, kurie parduotuvėje būna padėti ant apatinės lentynos, yra patys pigiausi ir negražiose pakuotėse. Jie yra mažiausiai apdoroti, todėl ir geriausi. Pusryčiams taip pat valgiau vieną pilną kiaušinį ir tris kiaušinių baltymus. Priešpiečiams – proteino kokteilis. Pietums buvo 200 g kalakutienos, 300 g žalių daržovių. 15 val. pavakariams valgysiu lygiai tą patį. O kadangi vakar išsikepiau labai daug kalakutienos, tai 17 val. dar kartą valgysiu ją ir daržoves. Tada važiuosiu sportuoti, o grįžęs namo suvalgysiu 200 g jautienos su daržovėmis. Prieš miegą, apie 23 val. aš turbūt nueisiu į kavinę, išgersiu kavos ir surūkysiu cigaretę. Nors ir kaip tai yra nesveika ir aš tai žinau, tačiau gyvenime daug kas nesveika. Man taip patinka ir aš taip darau.

Kur perki daržoves? Galbūt renkiesi tik ekologiškas?

Netikiu tuo. Vasarą viską galima gauti iš mamų, visi turime kaimus ir galime gauti daržovių iš ten. Renkuosi šviežias, šaldytas arba ispaniškas daržoves (rukola, špinatai, pomidorai, brokoliai, morkos, etc.). Viską, kas nėra bulvės. Daržovių reikia daug, nes kai suvalgai tokį kiekį mėsos, kiaušinių ir varškės, skrandyje turi būti kažkas, kas greitai virškintųsi ir atlaisvintų vietą rytojaus maistui. Daržovės iš principo tam ir skirtos – kad būtų skatinama medžiagų apykaita. Žinoma, jose yra vitaminų, tačiau nedaug ir jų netenkama daržoves verdant.

Kokią mėsą renkiesi?

Visiškai nevalgau kiaulienos, nebent draugai ar pažįstami kepa šašlykus ir tada paragauju kelis gabaliukus. Bet karbonadai, Kijevo kotletas trupiniuose, havajietiškas kepsnys su grybų padažu – ne. Valgau paprastą mėsą, pageidautina – nemaltą. O jeigu malta, tai turiu arba pats ją susimalti, arba matyti, kaip mėsą sumala iš išsirinkto gabalo.

Galima paskaičiuoti, kiek kainuoja mano šios dienos mėsos norma – 800 g kalakutienos kainuoja apie 14 Lt. Toks kiekis liesos virtos paukštienos nėra labai didelis. Kalakutieną dažniausiai perku pas ūkininkus, nes ji ten pigesnė.

Gaminant mėsą ją galima ne tik virti, bet ir kepti. Svarbiausia nenaudoti riebalų ir kepti ant griliaus, orkaitėje ar tiesiog geroje keptuvėje.

O kaip saldumynai? Ar valgai jų?

Valgau pvz., džiovintą duoną su riešutais ir razinomis, „Studentų pusryčių“ mišinį, ryžių košę su razinomis, avižinių sausainių ir pan. Valgydamas saldumynus, aš sąmoningai organizmą „užkraunu“ angliavandeniais. Padarau taip vadinamą „cheat day“. Bet tokie dalykai galimi tik tada, kai tiksliai žinai, ko sieki.

Ką patartum žmonėms, kurie dar tik žengia pirmuosius žingsnius sveikos mitybos ir gyvensenos link. Nuo ko pradėti?

Pradėti reikia nuo mitybos ir poilsio, o tik paskui eina sportas. Reikia valgyti bent penkis kartus per dieną, atsisakyti užkandžių ir valgyti kas tris valandas. Per dieną turi būti bent keturi valgymai, o jei esi vyresnis nei 30 metų – bent penki. Būtina valgyti pusryčius. Jei kurią dieną miegi ilgiau, vis tiek privalu suvalgyti tiek maisto, kiek esi įpratęs. Tokiu atveju pusryčiaujama vėliau ir visi valgymai „pasislenka“. Bet pusryčiai būtini. Taip pat reikia nusiteikti, kad reikės nemažai gaminti maisto pačiam.

bank chat coins customers danger-sign experts goals invoice online-payment recommendations transfer-money video-button